Prenatalni pregledi u 12. nedelji trudnoće: Šta trudnice mogu očekivati

Prenatalni pregledi u 12. nedelji trudnoće: Šta trudnice mogu očekivati

Upoznajte se sa ključnim aspektima prenatalnih pregleda u 12. nedelji trudnoće, uključujući ultrazvučne preglede i važne testove za zdravlje fetusa.

Sadržaj:

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Značaj 12 nedelja trudnoće i kraj prvog trimestra

Dvanaesta nedelja trudnoće predstavlja važnu prekretnicu u prenatalnoj brizi, jer označava kraj prvog trimestra, perioda koji je često povezan sa najvećim rizicima za komplikacije. Tokom ovog perioda, značajni razvojni koraci su napravljeni, a plod počinje da dobija ljudske oblike i karakteristike. Ultrazvuk u 12. nedelji je izuzetno važan jer pruža prvi detaljan pogled na plod i pomaže u proceni njenog zdravlja i razvoja.

Tokom kontrole u 12. nedelji, lekari će detaljno ispitati anatomiju ploda. On omogućava identifikaciju većine velikih strukturalnih anomalija i može ukazati na moguće genetičke poremećaje. Ginekolozi takođe mere nuhalnu translucenciju (debljinu sloja na zadnjem delu vrata ploda), čija je svrha da ukaže na povećani rizik poremećaja poput Daunovog sindroma, ako rizik postoji.

Dvanaesta nedelja  je period kada se mnoge trudnice osećaju bolje u pogledu simptoma rane trudnoće kao što su mučnina, povećana potreba za snom i umor. Međutim, važno je nastaviti sa zdravim navikama u trudnoći, uključujući uravnoteženu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbegavanje štetnih supstanci.

Osim fizičkog zdravlja, emocionalna podrška je takođe ključna. Buduće majke mogu početi da se suočavaju sa različitim osećanjima i pitanjima vezanim za određene simptome i predstojeće roditeljstvo. Razgovor sa lekarom, partnerom ili prsihologom/terapeutom može pomoći u pružanju podrške i upravljanju ovim emocijama.

Šta se može očekivati tokom pregleda u trudnoći?

U prvom trimestru trudnoće, ultrazvučni pregled može pomoći u potvrđivanju trudnoće i proceni gestacijske dobi, što je važno za određivanje očekivanog datuma porođaja. U ovom periodu, takođe se može proceniti rizik od genetičkih abnormalnosti putem merenja nuhalne translucencije i drugih biohemijskih skrining testova. Takođe, važne su i analize iz krvi majke kako bi se procenilo njeno trenutno stanje i eventualno uticalo na neke segmente terapijom ili suplementacijom.

U drugom trimestru, detaljniji ekspertski pregled omogućava ginekolozima da pažljivo pregledaju svaki deo tela fetusa, uključujući srce, mozak, bubrege i udove (ekspertski ultrazvuk se preporučuje od 24. nedelje).

Ovo je takođe vreme kada mnogi budući roditelji saznaju i pol, ukoliko se nisu odlučili za NIPT. Pored toga, drugi važni aspekti pregleda uključuju merenje krvnog pritiska, proveru nivoa gvožđa i šećera u krvi, i razgovor o bilo kakvim simptomima ili zabrinutostima koje buduća majka može imati.

U trećem trimestru, fokus je na praćenju rasta ploda i pripremu za porođaj. Ultrazvuk pomaže u proceni položaja koji ima vaša beba, proceni veličine i zrelosti posteljice. Takođe, ovo je vreme za razgovor o planu porođaja, opcijama za ublažavanje bola i bilo kakvim posebnim merama koje mogu biti potrebne tokom porođaja.

Ultrazvučni pregledi u 12. nedelji trudnoće: šta se posmatra i procenjuje?

Jedan od važnih aspekata ultrazvučnog pregleda u ovoj fazi trudnoće je analiza anatomije fetusa, što dosta ukazuje na to da je trudnoća pravilna ili nije. Lekari pažljivo pregledaju oblik i veličinu glave, kičmenog stuba, težinu ploda. Posebna pažnja se posvećuje srčanim otkucajima bebe, kako bi se osiguralo da su redovni i pravilni. Osim toga, pregleda se i položaj i struktura posteljice, koja ima vitalnu ulogu u snabdevanju fetusa hranljivim materijama i kiseonikom.

Pored analize anatomije i nuhalne translucencije, ultrazvuk pruža informacije o gestacijskoj dobi fetusa i očekivanom datumu porođaja. Ovi podaci su važni za planiranje daljeg praćenja trudnoće kao i za pripremu za porođaj.

Ultrazvuk može biti emocionalno iskustvo za roditelje, jer pruža priliku da se prvi put vide konture bebe. Važno je napomenuti da je bezbedan i ne predstavlja rizik ni za majku ni za bebu.

Skrining testovi kao što su Dabl test i NIPT (neinvazivni prenatalni testovi)

Skrining testovi kao što su Dabl test i NIPT (neinvazivni prenatalni testovi) imaju ključnu ulogu u prenatalnoj dijagnostici i omogućavaju rano otkrivanje potencijalnih genetičkih i hromozomskih abnormalnosti kod fetusa. Oni se preporučuju u prvom trimestru i pružaju važne informacije o zdravlju i razvoju ploda.

Dabl testom, koji se može uraditi u 11. do 14. nedelje, meri se nivo dva biohemijska markera u krvi buduće majke. Važno je da se ultrazvučni pregled i rezultati testa kombinuju, jer mogu ukazivati na povećan rizik od određenih hromozomskih abnormalnosti, kao što su Daunov sindrom (trizomija 21), Edvardsov sindrom (trizomija 18) i Patauov sindrom (trizomija 13). Iako Dabl test ne pruža definitivnu dijagnozu, može identifikovati trudnoće koje zahtevaju dodatno praćenje i eventualno invazivne dijagnostičke testove kao što su amniocenteza ili biopsija horionskih čupica.

S druge strane, NIPT test predstavlja napredniji skrining test koji analizira slobodnu DNK fetusa prisutnu u krvi trudnice. NIPT test se može uraditi već od 10. nedelje i pruža visoku tačnost u detekciji hromozomskih abnormalnosti. On je posebno koristan za buduće majke koje su prepoznate kao visokorizične na osnovu medicinske istorije, starosti ili prethodnih trudnoća. Međutim, preporuka Američkog udruženja ginekologa i akušera od avgusta 2020. godine. je da svaka buduća majka, bez obzira na starost ili druge faktore rizika, treba da uradi neinvazivno prenatalno testiranje kao prvi izbor u skriningu za hromozomske anomalije.

Uz skrining testove, detaljan ultrazvučni pregled takođe je nepohodan deo prenatalne brige. Ekspertski ultrazvuk, koji se često radi između 24. i 28. nedelje trudnoće i pruža sveobuhvatan pregled anatomije fetusa. Ovaj pregled omogućava lekarima da pregledaju srce, mozak, kičmenu moždinu, bubrege, kosti i druge vitalne organe fetusa, osiguravajući da se beba pravilno razvija i obezbeđujući dovoljno vremena da isplaniraju intervencije ili aktivnosti potrebne novorođenčetu ukoliko se u trudnoći ne odvija sve po planu.

Kako se testovi izvode i šta mogu otkriti kod bebe?

Prenatalni skrining testovi, kao što su Dabl test i NIPT, su ključni alati u ranoj detekciji mogućih genetičkih i hromozomskih abnormalnosti ploda. Oni se izvode jednostavno i neinvazivno, a mogu pružiti dragocene informacije o zdravlju i razvoju bebe.

Oba testa, Dabl test i NIPT, pružaju važne informacije koje mogu pomoći u ranom otkrivanju genetičkih abnormalnosti. Međutim, važno je razumeti da nijedan od ovih testova nije dijagnostički i da se ne mogu koristiti samostalno za postavljanje dijagnoze. U slučaju abnormalnih rezultata, potrebno je dalje savetovanje sa lekarom i moguće dodatne dijagnostičke procedure, kao što su amniocenteza ili biopsija horionskih čupica, koje pružaju definitivnu dijagnozu.

Važnost praćenja zdravlja trudnice: krvni pritisak, nivo šećera u krvi, težina

Praćenje zdravlja buduće majke je ključni aspekt prenatalne brige i od suštinskog je značaja za osiguravanje zdravlja i dobrobiti i majke i deteta. Redovno praćenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i težine trudnice su osnovni parametri koji se prate. Nabrojani parametri omogućavaju lekarima da identifikuju i rano reaguju na moguće komplikacije kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes i nepravilno povećanje telesne težine, koje mogu uticati na ishod trudnoće.

Krvni pritisak je važan pokazatelj zdravstvenog stanja buduće majke. Visok krvni pritisak može biti znak preeklampsije, stanja koje može imati ozbiljne posledice za i majku i dete ako se ne tretira pravovremeno. Redovnim merenjem krvnog pritiska, lekari mogu pratiti ovaj rizik i preduzeti neophodne korake za njegovo upravljanje.

Nivo šećera u krvi je još jedan vitalni parametar koji se prati. Abnormalno visok nivo šećera može ukazivati na gestacijski dijabetes, stanje koje povećava rizik od komplikacija tokom porođaja i može uticati na zdravlje deteta.

Praćenje telesne težine buduće majke pomaže u proceni da li ona zdravo dobija na težini. Pravilna ishrana i umerena fizička aktivnost su preporučeni načini za održavanje zdrave telesne težine za vreme drugog stanja.

Saveti za održavanje zdravlja i dobrobiti budućih majki i beba u stomaku

Održavanje zdravlja i dobrobiti tokom trudnoće ključno je za zdrav razvoj bebe i dobro stanje majke. Redovni prenatalni pregledi, uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i emocionalna podrška su neki od najvažnijih aspekata brige o zdravlju tokom ovog perioda.

Prvi i osnovni korak u očuvanju zdravlja tokom trudnoće su redovni prenatalni pregledi. Oni uključuju ultrazvučni pregled (detaljan pregled anatomije ploda) i testove krvi, koji pomažu u praćenju razvoja i zdravlja fetusa. Ultrazvučni pregled i pregled ploda su od suštinskog značaja jer pružaju informacije o rastu, razvoju i zdravstvenom stanju bebe u materici.

Uravnotežena ishrana je ključna za dobijanje svih potrebnih nutrijenata koji su neophodni za zdrav razvoj bebe. Žene u drugom stanju bi trebalo da jedu raznovrsnu hranu bogatu vitaminima, mineralima, proteinima i zdravim mastima. Posebno je važan unos folne kiseline, gvožđa i kalcijuma. Takođe, treba piti dovoljno vode i izbegavati alkohol, kofein i hranu koja može nositi rizike, kao što su sirova ili nedovoljno termički obrađena hrana.

Fizička aktivnost je takođe važan aspekt brige o zdravlju. Redovne, blage do umerene vežbe, kao što su hodanje, plivanje ili prenatalna joga, mogu poboljšati cirkulaciju, smanjiti stres i olakšati neke od fizičkih nelagodnosti trudnoće. Međutim, važno je prvo se konsultovati sa lekarom pre početka bilo kakvog programa vežbanja.

Emocionalna podrška i upravljanje stresom su takođe ključni za održavanje zdravlja tokom trudnoće. Trudnoća može biti emocionalno izazovno vreme, pa je važno pronaći načine za opuštanje i smanjenje stresa, kao što su tehnike dubokog disanja, meditacija, ili razgovor sa partnerom, prijateljem ili profesionalcem.

Zašto su redovni pregledi ključni za zdravu trudnoću?

Redovni pregledi su od suštinskog značaja za zdravu trudnoću, jer omogućavaju kontinuirano praćenje razvoja fetusa i zdravstvenog stanja buduće majke. Tokom ovih pregleda, lekari mogu da identifikuju i adresiraju potencijalne probleme, što može značajno uticati na ishod trudnoće.

Jedan od ključnih aspekata redovnih pregleda je detektovanje i praćenje bilo kakvih anomalija koje se mogu razviti tokom trudnoće. Na primer, ekspertski ultrazvuk omogućava detaljan pregled bebe odnosno njene anatomije i pruža dragocene informacije o njegovom razvoju. Ekspertski ultrazvuk podrazumeva detaljan pregled ploda a može identifikovati strukturalne anomalije, kao što su problemi sa srcem, kičmenom moždinom ili drugim vitalnim organima. Rano otkrivanje ovih problema može omogućiti lekarima da planiraju odgovarajuću medicinsku intervenciju ili pruže specijalizovanu brigu tokom trudnoće i porođaja.

Redovni pregledi su neophodni za zdravu trudnoću. Oni omogućavaju medicinskom osoblju da prati razvoj fetusa, identifikuje i upravlja mogućim komplikacijama, i pruži podršku budućim majkama kroz sve faze trudnoće. Ovo ne samo da doprinosi fizičkom zdravlju mame i bebe, već i promoviše celokupno dobrostanje i priprema trudnice za zdrav i povoljan ishod trudnoće.

Kako se pripremiti za pregled? Kada mogu saznati pol bebe?

Priprema za prenatalni pregled i razumevanje šta očekivati u narednim nedeljama trudnoće je važno za svaku trudnicu. Prvi korak u pripremi jeste da se informišete o vrstama testova i pregleda koji su predviđeni u određenim fazama trudnoće. Na primer, u ranim nedeljama trudnoće, čest je test u krvi koji se koristi za proveru osnovnih zdravstvenih parametara i utvrđivanje nivoa određenih hormona i minerala koji su važni za zdrav razvoj bebe. Takođe, važan je i ultrazvučni pregled koji omogućava lekarima da vide kako se beba razvija.

Prilikom pripreme za pregled, važno je zapisati sva pitanja ili brige koje imate, kako biste ih mogli postaviti svom lekaru tokom pregleda. Takođe, obavestite lekara o svim lekovima koje uzimate, kao i o svim prethodnim zdravstvenim problemima ili komplikacijama u trudnoći.

Kada se radi o prenatalnom testiranju, jedan od važnih testova je prenatalni test koji se obično preporučuje u prvom trimestru. Ovaj test uključuje skrining za genetičke abnormalnosti (hromozome bebe) kao što su Daunov sindrom i drugi hromozomski poremećaji.

Kompanije GenePlanet preporučuje prenatalni test Lumipeek sa tri opcije testiranja: Basic, Advanced i Premium. U zavisnosti od odabrane opcije, budući roditelji mogu dobiti informaciju o prisustvu odnosno odsustvu najčešćih trizomija, mikrodelecijama i polnim aneuploidijama. U konsultaciji sa ginekologom i u zavisnosti od specifičnosti trudnoće i faktora rizika, važno je odabrati pravu opciju i po dobijanju rezultata, imati odgovarajuće informacije za donošenje informisanih odluka o daljem oku trudnoće.

NIPT Lumipeek analizu vrši na osnovu krvi buduće majke iz koje se odvaja fetalna DNK a zatim analizira u laboratoriji specijalizovanoj za genetiku, već tokom prvog trimestra trudnoće. U slučaju Lumipeek-a, analiza se vrši u nemačkim laboratorijama na Illumina tehnologiji. Rezultati se dobijaju za 3 do 5 radnih dana (rezultat ima informaciju da li je rizik visok ili nizak) a može se uraditi već u 10. nedelji trudnoće. Test je moguće uraditi i kod trudnoća sa više plodova.

Lumipeek u svim opcijama testiranja može otkriti pol bebe ako to roditelji žele. Kada se budući roditelji odluče da ne rade prenatalni test, pol se može saznati od 16. nedelje trudnoće, a često zavisi od položaja bebe i veštine ginekologa.

Podsticanje trudnica da budu informisane i aktivno učestvuju u svojoj prenatalnoj nezi

Podsticanje trudnica da budu informisane i aktivno učestvuju u svojoj prenatalnoj nezi je od ključnog značaja za zdravlje i dobrobit i majke i bebe. Aktivno učešće trudnica u njihovoj prenatalnoj nezi uključuje razumevanje različitih aspekata trudnoće, važnosti prenatalnih pregleda, kao i potencijalnih rizika i benefita povezanih sa različitim testovima i procedurama.

Osim toga, testovi kao što su analiza DNK u krvi majke mogu pružiti važne informacije o genetičkim uslovima koji bi mogli uticati na plod. Ovi testovi, kao što je NIPT (neinvazivni prenatalni test), omogućavaju detekciju genetičkih abnormalnosti odnosno anomalije koje se najčešće detektuju (poput Daunovog sindroma, Edvardsovog i Patau sindroma) pružajući trudnicama mogućnost da budu informisane o tome da li je trudnoća u redu i saznati da li će roditi genetički zdravo dete. Ukoliko su rezultati nepovoljni, ginekolog će proceniti da li postoji potreba za daljim testiranjima i kojim (najčešće je to Dabl test i amniocenteza ili CVS).

Važno je da trudnice razumeju kako i zašto se određeni testovi i pregledi bebe vrše u toku trudnoće, i da aktivno postavljaju pitanja i izražavaju svoje brige ili preferencije. Ova otvorena komunikacija sa zdravstvenim osobljem omogućava trudnicama da donose informisane odluke o svojoj prenatalnoj nezi i da se osećaju osnaženima i uključenima u svoj zdravstveni proces.

Buduće majke takođe treba da budu ohrabrene da vode dnevnik svojih simptoma, promena i bilo kakvih pitanja ili briga koje imaju, kako bi ih mogli deliti sa svojim lekarom. Ovo pomaže u stvaranju celovite slike o toku trudnoće i omogućava lekaru da pruži individualizovanu negu i savete.

Biti informisana i aktivno učestvovati u prenatalnoj nezi je od suštinskog značaja za svaku trudnicu. Ovo ne samo da doprinosi boljem zdravlju i ishodu trudnoće, već i promoviše osjećaj kontrole i samopouzdanja tokom jednog od najvažnijih perioda u životu žene.

Ikona kursor | Lumipeek premium

Rezervišite svoj termin online! Sada -10%

Nakon što popunite formular, kontaktiraćemo Vas telefonom (istog dana za rezervacije do 17:00) kako bismo potvrdili termin sa Vama.

1. Izaberite svoj NIPT test
2. Izaberite datum sastanka
Ikona kalendar
3. Unesite svoje lične podatke
REZERVACIJA BEZ RIZIKA
Možete ažurirati ili otkazati svoju rezervaciju u bilo kom trenutku.
Vaši podaci će se koristiti samo kako bismo Vas kontaktirali u vezi sa Vašim terminom. Klikom na 'Zakazivanje termina' potvrđujete da se slažete se sa našom Politikom privatnosti i obradom Vaših podataka od strane Geneplanet osebna genetika, d.o.o..
Dostupni načini plaćanja
Logo Master Card | Test Nifty ProLogo Visa | Test Nifty ProPaypal logotip | Test NIPTklarna logo | nifty pro testgoogle pay logo | nifty pro testapple pay logo | nifty pro testBankovni transfer  | Lumipeek test
Logo Powered by Stripe | Test Nifty Pro
Hvala vam! Primili smo vašu prijavu i uskoro ćemo odgovoriti.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.
2. Wpisz swój adres
3. Wybierz preferowaną datę testu.
Ikona kalendar
4. Wprowadź swoje dane osobowe
REZERWACJA BEZ RYZYKA: Bez płatności z góry
W każdej chwili możesz zaktualizować lub anulować swoją rezerwację
Twoje dane zostaną wykorzystane wyłącznie w celu skontaktowania się z Tobą w sprawie rezerwacji. Klikając "Zarezerwuj termin" zgadzasz się z naszą Polityką Prywatności i przetwarzaniem Twoich danych przez Centrum Testów Genetycznych Sp. z o.o.
Dostępne metody płatności
Logo Master Card | Test Nifty ProLogo Visa | Test Nifty ProLogo Blik | Test Nifty Proprzelewy 24 logo | nifty pro testklarna logo | nifty pro testgoogle pay logo | nifty pro testapple pay logo | nifty pro testprzelew 
bankowy logo | Test Nifty Pro
Logo Powered by Stripe | Test Nifty Pro
Dziękuję!Twoje zgłoszenie zostało odebrane!
Ups!Coś poszło nie tak podczas przesyłania formularza.
Narandžasti gradijent | Test Lumipeek
Pozadina: bela sa narandžastom svetlošću | Lumipeek test