Šta prenatalni test NIPT otkriva - sve što je potrebno da znate

Šta prenatalni test NIPT otkriva - sve što je potrebno da znate

Sadržaj:

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Među najčešće sprovođenim testovima su neinvazivni prenatalni testovi NIPT, koji omogućavaju jednostavno i manje rizično dobijanje informacija o plodu. Ovi testovi se baziraju na analizi majčine krvi odnosno na prisustvu fetalne DNK u majčinoj krvi i obično se izvode od 10. nedelje trudnoće. Prednost neinvazivnih prenatalnih testova je što ne predstavljaju rizik za nerođeno dete i buduću majku. Rezultati se očekuju obično posle 3 do 5 radnih dana, u slučaju prenatalnog testa Lumipeek.

Važno je znati da se skrining testovi ne koriste za postavljanje konačne dijagnoze, već za identifikaciju rizika i potrebu za daljim pretragama. Ako rezultati skrining testova ukazuju na mogući rizik, možete se odlučiti za dalju prenatalnu dijagnostiku - amniocenteza je jedna od invazivnih metoda ili biopsija horionskih čupica, koje omogućavaju precizno određivanje mogućih problema sa plodom.

Izbor odgovarajućeg prenatalnog testa zavisi od različitih faktora, uključujući godine majke, porodičnu anamnezu, medicinsku istoriju i lične želje budućih roditelja. Stoga je važno da se posavetujete sa svojim lekarom ili stručnjakom za prenatalnu negu, koji će vam pomoći da odaberete najadekvatniju metodu skrininga i dijagnostike za vašu trudnoću.

Zašto je važan NIPT test?

NIPT je isključivo neinvazivan i sprovodi se jednostavnim uzimanjem malog uzorka majčine krvi, pri čemu nema potrebe za invazivnim procedurama poput amniocenteze ili biopsije horionskih čupica, koje nose rizik za fetus i trudnicu. Senzitivnost NIPT Lumipeek testa je izuzetno visoka, što znači da prenatalni skrining testovi imaju sposobnost da otkriju genetičke nepravilnosti s izuzetnom tačnošću.

Prenatalni test se može uraditi od 10. nedelje trudnoće, nakon čega se uzorak šalje u laboratoriju na biohemijska i citogenetska ispitivanja. Analiza se sprovodi korišćenjem najnaprednijih tehnologija, što omogućava dobijanje visoko pouzdanih rezultata. Jedna od ključnih prednosti NIPT testa je što može s velikom sigurnošću otkriti da li postoji sindrom poput Daunovog sindroma, Edvardsovog sindroma, Patauovog sindroma ili plod ima neke druge genetičke nepravilnosti. To je izuzetno važno za trudnice koje su u visokom riziku za takve nepravilnosti, kao i za one koje žele biti sigurne u zdravlje svoje nerođene bebe.

NIPT test takođe predstavlja odličan izbor za trudnice koje su dobile suptilne ili nejasne rezultate drugih testova. Test je osmišljen kako bi pružio pouzdanije informacije i olakšao odlučivanje o narednim koracima. Na samom kraju, NIPT test je izbor za vas ako želite da osigurate najbolju moguću negu tokom trudnoće i želite tačne i pouzdane rezultate.

Koji prenatalni test je pravi izbor za vas?

Skrining prenatalni testovi su nezamenljivo sredstvo u prenatalnoj dijagnostici, jer omogućavaju rano otkrivanje potencijalnih nepravilnosti i rizika povezanih sa trudnoćom. Važno je znati da ovi testovi ne daju konačnu dijagnozu, već procenjuju rizik za određene genetičke sindrome, poput Daunovog sindroma. Pozitivni rezultati ovih testova mogu ukazati na potrebu da se rade daljim ispitivanjima invazivnim metodama.

Pri izboru prenatalnog testa važno je takođe uzeti u obzir osetljivost testa, što znači koliko dobro test detektuje prisustvo određenih genetičkih nepravilnosti. Osetljivost je ključna za pouzdanost rezultata.

Najvažniji sindromi koji se analiziraju prenatalnim testovima uključuju Daunov sindrom, Edvardsov sindrom, Patauov sindrom i druge genetičke nepravilnosti u zavisnosti od širine ispitivanja ploda. Za većinu testova uzima se samo mala količina majčine krvi (svega 10ml), koja se zatim šalje u laboratorije koje se nalaze van granica zemlje radi analize. U slučaju Lumipeek testa, uzorak se šalje u nemačke laboratorije koje osiguravaju visoku preciznost.

Da li postoje kontraindikacije za primenu prenatalnih testova?

Pitanje kontraindikacija za prenatalni test je važno za trudnice koje su dobile rezultate koji ukazuju na potencijalni rizik od genetičkih nepravilnosti kod njihove nerođene bebe. Prenatalna dijagnostika visoke preciznosti sprovodi se radi otkrivanja mogućih problema, ali se kontraindikacije mogu javiti ako je potrebno sprovesti dodatne postupke, poput biopsije horionskih čupica ili amniocenteze. Ovi postupci se moraju izvesti da bi se precizno odredila prisutnost genetičkih nepravilnosti, ali postoje situacije u kojima se takvi postupci ne smeju sprovoditi. Kontraindikacije se utvrđuju nakon temeljne procene zdravstvenog stanja trudnice i njene nerođene bebe.

Ipak, prenatalni testovi se u većini slučajeva sprovode bez problema, što omogućava tačno otkrivanje rizika i pružanje odgovarajuće zdravstvene nege za trudnice koje su dobile rezultate koji ukazuju na potencijalni rizik.

Kako izgleda analiza uzorka za neinvazivni prenatalni test?

Pri prenatalnom testiranju, jedna od ključnih faza procesa je analiza uzorka, kojom se omogućava precizna procena genetičkih karakteristika nerođenog deteta. Testiranje uzorka za prenatalno testiranje je ključni korak koji omogućava procenu prisustva ili odsustva genetičkih nepravilnosti kod fetusa. Ovaj test je vrlo komforan za trudnicu jer se sprovodi analizom male količine krvi iz vene na majčinoj ruci. Zatim se uzorak krvi šalje u laboratoriju gde se sprovodi test u koji uključuje analizu hromozoma u uzorku. Prenatalni test pokazuje i prisustvo određenih hromozomskih nepravilnosti, kao što su Tarnerov, Jakobsov i Klinefelterov sindrom i druge genetičke promene.

Kada je analiza uzorka završena, laboratorijski stručnjaci pripremaju izveštaj o rezultatima. Rezultati testa u pokazuju da li postoje znaci rizika za genetičke nepravilnosti kod fetusa ili ne. U slučaju da je prenatalni test pokazao pozitivan rezultat (koji ukazuju na povećani rizik od genetičkih abnormalnosti), može se preporučiti dalja dijagnostika, poput biopsije horionskih čupica ili amniocenteze, radi postavljanja konačne dijagnoze.

Ceo postupak analize uzorka pri prenatalnom testiranju pažljivo se nadgleda i sprovodi s ciljem obezbeđivanja pouzdanih i preciznih rezultata. Ovaj neinvazivni pristup proceni genetičkih rizika postao je važan deo nege tokom trudnoće i omogućava budućim roditeljima veću jasnoću i mir u ovom osetljivom periodu. Prenatalni testovi se razlikuju po vrsti analiziranih genetičkih nepravilnosti i stepenu preciznosti, što omogućava prilagođavanje testa u skladu sa specifičnim potrebama svake trudnice.

Odgovori na najčešća postavljana pitanja prilikom izbora prenatalnog testa

Šta su Daunov, Edvardsov i Patau sindrom?

Daunov, Edvardsov i Patau sindrom su genetičke nepravilnosti koje utiču na fizičko i mentalno zdravlje novorođenčadi. Različiti sindromi proizlaze iz različitih hromozomskih nepravilnosti i imaju različite posledice za razvoj deteta.

Daunov sindrom (Trizomija 21)

Daunov sindrom je najpoznatiji i najčešći od ova tri sindroma. Nastaje zbog prisustva dodatnog hromozoma 21 u ćelijama deteta, što dovodi do različitih fizičkih i mentalnih problema. Karakteristični znaci uključuju nepravilnosti u obliku lica, mentalnu retardaciju, srčane nepravilnosti i druge zdravstvene probleme. Deca sa Daunovim sindromom zahtevaju posebnu negu i medicinsku pažnju, često zahtevaju terapijski tretman.

Edvardsov sindrom (Trisomija 18)

Edvardsov sindrom je ređi i teži od Daunovog sindroma. Nastaje zbog prisustva dodatnog hromozoma 18 u ćelijama deteta. To dovodi do ozbiljnih nepravilnosti u razvoju organa, uključujući srčane nepravilnosti, probleme sa digestivnim traktom, plućne probleme i druge komplikacije. Deca sa ovim sindromom su obično ozbiljno pogođena i imaju kraći životni vek.

Patau sindrom (Trisomija 13)

Patau sindrom je još jedan retki genetički poremećaj koji nastaje zbog prisustva dodatnog hromozoma 13 u ćelijama deteta. Ovaj sindrom izaziva ozbiljne nepravilnosti u razvoju organa, kao što su teške anomalije mozga, srčani problemi, rascepljene usne i druge teške probleme. Deca sa Patau sindromom često su veoma bolesna i imaju kraći životni vek.

Važno je razumeti da ovi sindromi nisu posledica lošeg ponašanja roditelja i da ih nije moguće sprečiti. Dijagnoza ovih sindroma obično se postavlja tokom trudnoće korišćenjem prenatalnih testova, kao što su testiranje majčine krvi ili ultrazvuk. Bez obzira na teške okolnosti, mnogi roditelji odlučuju da brinu o deci sa ovim sindromima i pruže im svu potrebnu ljubav i podršku. Medicinska nega i terapijski tretman mogu pomoći poboljšanju kvaliteta života dece sa ovim genetičkim poremećajima.

Šta su aneuploidije polnih hromozoma?

Aneuploidije polnih hromozoma su vrsta genetičke anomalije kod koje dolazi do abnormalnog broja polnih hromozoma (X ili Y). Normalan kariotip obuhvata 23 para hromozoma, od kojih je jedan par polnih hromozoma: XX za žene i XY za muškarce. Aneuploidije polnih hromozoma nastaju kada se u ovom paru javi dodatni hromozom ili kada jedan nedostaje. Najčešće vrste aneuploidija polnih hromozoma su sindrom Klinefelter (XXY), Tarnerov sindrom (XO), Triple X sindrom (XXX) i Jacobsenov sindrom (XYY).

Simptomi i karakteristike ovih stanja mogu varirati, od blagih do ozbiljnih, u zavisnosti od specifične vrste aneuploidije. Na primer, Tarnerov sindrom, koji se javlja kada nedostaje ili je delimično prisutan jedan od X hromozoma, može izazvati niz razvojnih problema i zdravstvenih teškoća, uključujući niski rast i neplodnost. S druge strane, Klinefelterov sindrom može rezultirati fizičkim promenama i problemima sa učenjem.

Prenatalna dijagnostika aneuploidija polnih hromozoma obično obuhvata različite vrste testova. Jedan od metoda je neinvazivni prenatalni test koji analizira slobodnu fetalnu DNK u krvi majke. Ovaj test se preporučuje nakon 10. nedelje trudnoće i može otkriti aneuploidije polnih hromozoma uz visoku preciznost. Osim toga, postoje i drugi prenatalni testovi, poput ultrazvuka, koji se koriste za praćenje razvoja fetusa i identifikaciju mogućih anomalija.

Šta su delecije?

Delecije predstavljaju tip genetičke mutacije u kojoj deo hromosoma ili DNK sekvence biva izgubljen ili izbrisan. Ove promene u genetičkom materijalu mogu imati različite efekte na zdravlje i razvoj organizma, u zavisnosti od toga koje gene ili genetičke sekvence su pogođene delecijom. U nekim slučajevima, delecije mogu biti relativno male i ne uticati značajno na osobu, dok u drugim situacijama mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ili čak biti nespojive sa životom.

Na primer, delecija na određenom delu hromozoma 22 je poznata kao uzrok DiGeorge sindroma, stanja koje može izazvati probleme sa srcem, imunim sistemom i mentalnim razvojem. Takođe, delecije mogu biti faktor rizika za razvoj nekih vrsta kancera, jer gubitak gena koji su ključni za kontrolu rasta ćelija može dovesti do nekontrolisanog deljenja i rasta ćelija.

U procesu dijagnostike genetičkih poremećaja, delecije se mogu identifikovati korišćenjem različitih genetičkih testova. Jedan od načina za detektovanje delecija je putem kariotip analize, gde se uzima uzorak krvi ili tkiva kako bi se analizirala struktura i broj hromozoma. Osim toga, postoje i napredniji genetički testovi kao što su mikroarej analiza ili sekvencioniranje cele genoma, koji mogu otkriti i manje delecije koje možda neće biti vidljive na standardnom kariotip testu.

Važno je razumeti da nisu sve delecije kompatibilne sa životom. U nekim slučajevima, delecija ključnih gena može dovesti do smrti fetusa ili ozbiljnih razvojnih problema. Međutim, sa razvojem genetičke medicine i testiranja, moguće je rano identifikovati ove mutacije i pružiti odgovarajuću medicinsku podršku i tretman osobama koje su pogođene ovim stanjima. Razumevanje delecija i njihovog uticaja na zdravlje je ključno za pravilno upravljanje i tretman genetičkih poremećaja.

Šta su genetički poremećaji?

Genetički poremećaji su stanja koja nastaju kao posledica abnormalnosti u DNK. Oni mogu biti uzrokovani mutacijama u jednom genu (monogeni poremećaji), kombinacijom mutacija u više gena (poligeni poremećaji), ili strukturnim abnormalnostima celih hromozoma. Ovi poremećaji mogu varirati od relativno blagih do ozbiljnih, a neki od njih mogu znatno uticati na kvalitet i dužinu života pojedinca.

Kada govorimo o dijagnostikovanju genetičkih poremećaja, test i interpretacija njegovih rezultata su ključni. Na primer, test može uključivati analizu krvi ili drugih telesnih tečnosti, gde uzorak se koristi za proučavanje genetičkog materijala i otkrivanje abnormalnosti. U novije vreme, prenatalni genetički testovi su postali važan alat za otkrivanje genetičkih poremećaja kod bebe još u materici. Ovi testovi mogu otkriti abnormalnosti kao što su Daunov sindrom, cistična fibroza, ili Tay-Sachs bolest.

Genetički poremećaji mogu biti nasledni, što znači da se prenose sa roditelja na decu, ili mogu nastati kao nove mutacije. Neki od poremećaja se javljaju usled kombinacije genetičkih faktora i uticaja okoline, kao što su neki oblici raka. Kod bebe, genetički poremećaji mogu uzrokovati različite simptome, uključujući razvojne kašnjenja, fizičke abnormalnosti, ili probleme sa zdravljem. Rana dijagnostika i intervencija mogu biti ključni za upravljanje ovim stanjima, omogućavajući prilagođene tretmane i podršku.

Uprkos izazovima koje genetički poremećaji mogu predstavljati, napredak u genetičkom testiranju i medicini omogućava sve bolje razumevanje i tretman ovih stanja. Nastavak istraživanja i razvoja u oblasti genetike nudi nadu za nove terapije i bolje ishode za osobe sa genetičkim poremećajima.

Šta su monogenske bolesti?

Monogenske bolesti su tip genetičkih poremećaja koji su uzrokovani mutacijama u jednom genu. Za razliku od poligenih bolesti, koje nastaju kao rezultat kombinacije mutacija u više gena, monogenske bolesti direktno se povezuju sa specifičnim defektom u jednom genu. Ove bolesti mogu biti nasleđene na različite načine, uključujući autozomno dominantno, autosomno recesivno, X-vezano dominantno, X-vezano recesivno, ili mitohondrijsko nasleđivanje.

Zbog specifičnosti genetičke osnove monogenskih bolesti, precizna dijagnostika je ključna. Testiranje se vrši putem različitih genetičkih testova koji mogu identifikovati specifične mutacije u genu. Na primer, test za cističnu fibrozu, koja je autozomno recesivna monogenska bolest, se vrši analizom DNK da se utvrdi prisustvo mutacija u CFTR genu. Slično tome, testovi za Huntingtonovu bolest, koja je autozomno dominantna, detektuju prisustvo ekspanzije CAG trinukleotidnih ponavljanja u genu HTT.

U procesu dijagnostike monogenskih bolesti, neophodno je da se obavi detaljna analiza genetičkog materijala. U mnogim slučajevima, test je vrlo komforan za pacijente jer se uzorci mogu uzimati iz krvi ili pljuvačke. U nekim situacijama, može biti potrebno i uzimanje biopsije tkiva ili prenatalni testovi.

Monogenske bolesti obuhvataju širok spektar poremećaja, od relativno blagih do onih koji mogu značajno uticati na kvalitet života. Upravljanje ovim bolestima zahteva multidisciplinarni pristup koji uključuje genetičko savetovanje, medicinsku terapiju i podršku. Sa napretkom u genetičkoj medicini, pojavljuju se i novi tretmani koji ciljaju specifične genetičke defekte, nudeći nadu za poboljšanje ishoda i kvaliteta života osoba sa monogenskim bolestima.

Zaključak - neinvazivni prenatalni testovi

Prenatalni test je vrlo komforan i nezamenljiv alat u ranom otkrivanju potencijalnih genetičkih nepravilnosti kod nerođenih beba. Međutim, treba ispitati koje hromozomske abnormalnosti se analiziraju prenatalnim testom, odnosno koja je mogućnost da tačno detektuje genetičke nepravilnosti, kada test treba uraditi, test se radi odnosno izvodi u kojim laboratorijama i drugo.

Zato je važno biti pažljiv prilikom izbora prenatalnog testa, jer nemaju svi istu preciznost i širinu ispitivanja uzorka. NIPT test pruža visoku preciznost bez rizika po majku ili fetus, što ih čini popularnim izborom za mnoge trudnice i zapravo toplu preporuku za svaku trudnicu da uradi neinvazivni prenatalni test.

Razumevanje različitih genetičkih poremećaja, poput Daunovog, Edvardsovog i Patau sindroma, kao i aneuploidija polnih hromozoma i delecija, od velikog je značaja za pravilno vođenje trudnoće i pružanje odgovarajuće medicinske podrške. Iako genetički poremećaji mogu predstavljati izazov, napredak u genetičkoj medicini pruža nadu za bolje razumevanje i tretman ovih stanja, otvarajući put ka boljim ishodima za osobe sa genetičkim poremećajima.

Ikona kursor | Lumipeek premium

Rezervišite svoj termin online! Sada -10%

Nakon što popunite formular, kontaktiraćemo Vas telefonom (istog dana za rezervacije do 17:00) kako bismo potvrdili termin sa Vama.

1. Izaberite svoj NIPT test
2. Izaberite datum sastanka
Ikona kalendar
3. Unesite svoje lične podatke
REZERVACIJA BEZ RIZIKA
Možete ažurirati ili otkazati svoju rezervaciju u bilo kom trenutku.
Vaši podaci će se koristiti samo kako bismo Vas kontaktirali u vezi sa Vašim terminom. Klikom na 'Zakazivanje termina' potvrđujete da se slažete se sa našom Politikom privatnosti i obradom Vaših podataka od strane Geneplanet osebna genetika, d.o.o..
Dostupni načini plaćanja
Logo Master Card | Test Nifty ProLogo Visa | Test Nifty ProPaypal logotip | Test NIPTklarna logo | nifty pro testgoogle pay logo | nifty pro testapple pay logo | nifty pro testBankovni transfer  | Lumipeek test
Logo Powered by Stripe | Test Nifty Pro
Hvala vam! Primili smo vašu prijavu i uskoro ćemo odgovoriti.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.
2. Wpisz swój adres
3. Wybierz preferowaną datę testu.
Ikona kalendar
4. Wprowadź swoje dane osobowe
REZERWACJA BEZ RYZYKA: Bez płatności z góry
W każdej chwili możesz zaktualizować lub anulować swoją rezerwację
Twoje dane zostaną wykorzystane wyłącznie w celu skontaktowania się z Tobą w sprawie rezerwacji. Klikając "Zarezerwuj termin" zgadzasz się z naszą Polityką Prywatności i przetwarzaniem Twoich danych przez Centrum Testów Genetycznych Sp. z o.o.
Dostępne metody płatności
Logo Master Card | Test Nifty ProLogo Visa | Test Nifty ProLogo Blik | Test Nifty Proprzelewy 24 logo | nifty pro testklarna logo | nifty pro testgoogle pay logo | nifty pro testapple pay logo | nifty pro testprzelew 
bankowy logo | Test Nifty Pro
Logo Powered by Stripe | Test Nifty Pro
Dziękuję!Twoje zgłoszenie zostało odebrane!
Ups!Coś poszło nie tak podczas przesyłania formularza.
Narandžasti gradijent | Test Lumipeek
Pozadina: bela sa narandžastom svetlošću | Lumipeek test