Prenatalni pregledi u 13. nedelji trudnoće: Šta treba znati

Prenatalni pregledi u 13. nedelji trudnoće: Šta treba znati

Otkrijte šta obuhvataju prenatalni pregledi u 13. nedelji trudnoće, uključujući ultrazvuk, skrininge i zdravstvene preporuke za trudnice.

Sadržaj:

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Značaj 13. nedelje u trudnoći

Trinaesta nedelja predstavlja značajan momenat u kontekstu prenatalne brige, jer označava prelazak iz prvog u drugi trimestar. Ovo je period kada se rizik od određenih komplikacija smanjuje, a razvoj fetusa nastavlja da napreduje.

Trinaesta nedelja je takođe vreme kada se može obaviti skrining za genetičke poremećaje, kao što je Daunov sindrom. Test u ovoj fazi trudnoće, poznat kao Dabl test, analizira biohemijske markere u krvi majke koji mogu ukazivati na povećan rizik od genetičkih abnormalnosti. Iako Dabl nije dijagnostički, on može pružiti važne informacije koje pomažu u odlučivanju o daljim koracima, kao što su detaljnije analize i procedure.

Pored medicinskih pregleda i testova, trinaesta nedelja je takođe period kada trudnice često počinju da osećaju poboljšanje u pogledu simptoma rane trudnoće kao što su mučnina i umor. Ovo može doprineti boljem opštem osećaju dobrobiti i omogućiti trudnicama da se više fokusiraju na svoje zdravlje i pripremu za dolazak bebe.

Ciljevi pregleda koji se obavljaju u ovom periodu trudnoće

U periodu trudnoće, postoji niz pregleda koji se obavljaju sa ciljem praćenja zdravlja i razvoja fetusa, kao i dobrobiti trudnice. Oni su od suštinskog značaja jer pružaju informacije o napretku trudnoće i omogućavaju rano otkrivanje i upravljanje potencijalnim problemima. Obavljeni u jednom aktu tokom trudnoće, obuhvataju različite testove i procene koje su ključne za osiguravanje zdravog ishoda drugog stanja.

Jedan od važnih pregleda koji se često obavlja u 13. nedelji je ultrazvučni pregled. Ultrazvuk je važan jer omogućava detaljan uvid u razvoj fetusa, uključujući njegovu veličinu, strukturu organa i opšte zdravlje. U određenim slučajevima, može se koristiti ekspertski 4D UZ od strane specijalizovanog lekara radi dobijanja još detaljnijeg prikaza anatomije fetusa. 4D UZ koji radi dr specijalista pruža trodimenzionalne slike u realnom vremenu, što omogućava bolju vizualizaciju i razumevanje stanja bebe u stomaku.

Pored UZ, u ovom periodu se često obavljaju i testovi iz krvi koji mogu pružiti informacije o zdravstvenom stanju trudnice, uključujući nivo gvožđa, šećera u krvi, i drugih vitalnih parametara koji su važni za trudnoću. Ovi testovi pomažu u otkrivanju i prevenciji komplikacija kao što su anemija ili gestacijski dijabetes.

Cilj svih ovih pregleda je da se osigura da je trudnoća normalna i zdrava, da se identifikuju i adekvatno upravljaju bilo kakvi problemi koji bi mogli da se pojave, i da se pruži podrška i savet za trudnice u toku trudnoće.

Ultrazvučni pregled u 13. nedelji: Šta se posmatra i procenjuje

Ultrazvučni pregledi i kontrole na početku drugog trimestra, predstavljaju značajnu etapu u praćenju razvoja fetusa. Pružaju detaljan uvid u rast i razvoj bebe, što je ključno da bi se otkrilo da li postoje potencijalne anomalije. Test je pouzdan (konstantno se radi na unapređenju ovih uređaja), to je pregled koji se izvodi nekoliko puta i pruža vam priliku da saznate i pol.

Detaljnije informacije o unutrašnjim organima ploda pruža ekspertski ultrazvuk. Kompletan pregled se izvodi nakon 24. nedelje sa ciljem da se isključi postojanje anomalija koje se najčešće uočavaju kod plodova, zatim kako su formirani unutrašnji organi i da li se bebe ili beba u materici razvijaju pravilno. Ovakav pregled se radi samo jednom za vreme trudnoće od strane posebno obučenog lekara.

Monitoring razvoja fetusa

UZ ima ključnu ulogu u praćenju i monitoring razvoja ploda, posebno kada je reč o merenju veličine glave, tela i udova. Neinvazivni UZ omogućava lekarima da dobiju detaljne informacije o fizičkom razvoju bebe, što je od suštinskog značaja za otkrivanje i upravljanje potencijalnim komplikacijama.

Na primer, od 12. nedelje, moguće je izmeriti veličinu glave i tela fetusa, što može ukazivati na njegovu gestacijsku dob i opšti razvoj. Ovo je takođe period kada se mogu identifikovati određene strukturalne anomalije.

Do 20. nedelje i pregled od 20-24 nedelje trudnoće su takođe važni za praćenje razvoja fetusa. U ovom periodu, ultrazvuk omogućava detaljnije posmatranje i merenje svih delova tela ploda. Takođe, ovi pregledi pomažu u identifikaciji pola bebe, kao i u praćenju razvoja vitalnih organa poput srca, mozga i bubrega.

U kasnijim nedeljama trećeg trimestra, prati se težina i položaj ploda u cilju osiguravanja najboljeg izbora za porođaj buduće majke, zrelost posteljice i količina plodove vode.

Genetički skrining testovi: Dabl test, Tripl test i neinvazivni prenatalni testovi (NIPT)

Genetički skrining testovi kao što su Dabl test, Tripl test i NIPT su ključni deo savremene prenatalne brige i igraju važnu ulogu u ranoj detekciji potencijalnih genetičkih abnormalnosti fetusa.

Dabl testiranje se obično obavlja između 11. i 14. nedelje trudnoće i uključuje merenje nivoa određenih biohemijskih markera u majčinoj krvi. Ovi markeri, u kombinaciji sa ultrazvučnim merenjima, mogu ukazivati na povećan rizik na hromozomske abnormalnosti poput Daunovog sindroma. Tripl test, koji se radi kasnije u trudnoći, pruža dodatne informacije merenjem tri različita markera u krvi.

Neinvazivni testovi (NIPT) analiziraju slobodnu DNK fetusa prisutnu u krvi buduće majke i mogu otkriti da li beba ima trizomije na hromozomima 21, 18 i 13. Ovi testovi se preporučuju trudnicama koji su u povećanom riziku od genetičkih abnormalnosti, a obavljaju se obično nakon 10. nedelje.

U kontekstu sveobuhvatnog pregleda, važno je da obuhvati i elemente ekspertskog ultrazvuka u trudnoći (da se uradi pregled srca tj. fetalne ehokardiografije), posebno ako rezultati skrininga ukazuju na moguće srčane probleme.

Kako se testovi izvode i šta se mogu otkriti?

Testovi za genetičke abnormalnosti imaju za cilj da pruže informacije o potencijalnim genetičkim poremećajima kod fetusa. Ovi testovi su ključni za rano otkrivanje i upravljanje trudnoćom.

Jedan od najčešćih testova je UZ i biohemijski skrining u kombinaciji odnosno Dabl, kako bi se procenio rizik na hromozomske abnormalnosti (povećan rizik na Daunov sindrom). Na ovaj način se mogu otkriti fizički indikatori koji ukazuju na potencijalne probleme, kao što je povećana nuhalna translucencija (debljina sloja na zadnjem delu vrata fetusa).

Neinvazivni testovi (NIPT) analiziraju slobodnu DNK fetusa prisutnu u majčinoj krvi. NIPT test se radi već od 10. nedelje (najčešće nema ograničenja u smislu nedelja trudnoće do koje se izvodi, ali najčešće do 26.) i može otkriti trizomije na hromozomima 21, 18 i 13, koje su povezane sa Daunovim, Edvardsovim i Patauovim sindromom. NIPT je veoma tačan i može pružiti važne informacije bez rizika za fetus.

Kompanija GenePlanet preporučuje Lumipeek, neinvazivni prenatalni test nove generacije koji analizira slobodnoćelijsku fetalnu DNK u krvi majke. Test se sprovodi na Illumina platformi, sa nekoliko opcija ispitivanja uzorka (Basic, Advanced i Premium) i rezultati se mogu očekivati za 3 do 5 radnih dana. Test se izvodi u laboratoriji koje se nalaze van granica Srbije (Nemačka) a u slučaju da je rezultat sa visokim rizikom, troškovi invazivnih procedura kojima se potvrđuje dijagnoza, biće pokriveni kao i konsultacija sa kliničkim genetičarem, koji će roditelje uputiti i odgovoriti na sva pitanja. U skladu sa vašim željama, možete saznati pol bebe ili sačekati do porođaja. Test možete uraditi u ranoj trudnoći i poželjno je da se testira svaka trudnica, nezavisno od starosti ili drugih rizika.

Kontrola ukupnog zdravlja trudnice

Kontrola krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, i ukupnog fizičkog zdravlja buduće majke su ključni aspekti prenatalne brige. Redovno praćenje ovih parametara omogućava lekarima da identifikuju i upravljaju potencijalnim zdravstvenim rizicima koji mogu uticati na zdravlje buduće majke i njenog nerođenog deteta.

Krvni pritisak je važan pokazatelj zdravstvenog stanja buduće majke. Potrebno je da se redovno meri krvni pritisak, jer na taj način lekari mogu rano otkriti znakove preeklampsije i preduzeti odgovarajuće mere za zaštitu zdravlja majke i deteta.

Nivo šećera u krvi je još jedan vitalan parametar koji se pažljivo prati. Gestacijski dijabetes je stanje koje se može razviti tokom drugog stanja i koje može imati dugoročne posledice po zdravlje majke i deteta. Pravovremenim otkrivanjem i upravljanjem nivoa šećera u krvi, lekari mogu smanjiti rizik od komplikacija povezanih sa gestacijskim dijabetesom.

Uz redovnu kontrolu krvnog pritiska i šećera u krvi, ukupno fizičko zdravlje buduće majke takođe se pažljivo prati. To uključuje praćenje telesne težine, nutricionističkog statusa i opšteg fizičkog stanja. Buduće majke se ohrabruju da vode zdrav način života, uključujući uravnoteženu ishranu i umerenu fizičku aktivnost.

Kako se trudnoća razvija nakon 13. nedelje i šta trudnice mogu očekivati

Nakon 13. nedelje trudnoće, dolazi do značajnih promena i razvoja kako za bebu tako i za buduću majku. Ovo je period kada se mnoge buduće mame prilagođavaju svojoj novoj ulozi i očekivanjima, dok se fetus brzo razvija.

U periodu od 13. nedelje pa nadalje, buduće mame mogu očekivati povećanje telesne težine i nastavak rasta materice. Ovo je takođe vreme kada mnoge buduće mame počinju da osećaju pokrete bebe, što može biti veoma uzbudljivo iskustvo. Takođe, drugi trimestar često donosi olakšanje od nekih simptoma rane trudnoće, kao što su mučnina i umor, iako mogu nastupiti novi izazovi kao što su bolovi u leđima i probavne smetnje.

Osim fizičkih promena, drugi trimester je važan period za dalje planiranje i pripremu za dolazak bebe. To uključuje odluke o porođaju, pripremu prostora za dete, i razmišljanje o roditeljskom odsustvu i budućim planovima za brigu o detetu.

Redovni medicinski pregledi, kao što su fetalna ehokardiografija i ekspertski 4D ultrazvuk, su ključni za praćenje zdravlja i razvoja ploda. Takođe, ovaj period pruža budućim mamama priliku da se psihički i fizički pripreme za nadolazeće promene i izazove povezane sa napredovanjem trudnoće.

Saveti za zdravlje i dobrobit u drugom trimestru trudnoće

Drugi trimestar je period kada se mnoge buduće majke osećaju bolje nego u prvom, ali je i dalje važno da vode računa o svom zdravlju. Ukoliko ste uradili pregled u prvom trimestru i sve je u redu, drugi trimestar donosi nove izazove i prilike za poboljšanje vašeg zdravlja i pripremu za dolazak bebe.

Prvo i osnovno, pravilna ishrana ostaje ključna. Važno je jesti uravnoteženo, sa dovoljno proteina, vitamina, minerala i vlakana. Posebno obratite pažnju na unos gvožđa, kalcijuma i folne kiseline, koji su ključni za razvoj bebe. Dovoljno vode i izbegavanje kofeina i nezdrave hrane takođe je preporučljivo.

Fizička aktivnost je veoma važna u drugom trimestru. Vežbe kao što su hodanje, plivanje ili prenatalna joga mogu pomoći u očuvanju kondicije, smanjenju stresa i olakšavanju nekih uobičajenih tegoba za vreme drugog stanja. Uvek se pre vežbanja konsultujte sa svojim lekarom.

I koliko je ovaj deo važan, takođe je bitno posvetiti pažnju i mentalnom zdravlju. Razgovori sa partnerom, porodicom, prijateljima ili stručnjacima mogu pomoći u rešavanju anksioznosti ili stresova koje trudnoća može doneti.

Osim redovnih pregleda kod lekara, važno je pratiti i bilo kakve promene u svom telu. Ako primetite bilo kakve neobične simptome, ne oklevajte da kontaktirate svog lekara.

Na kraju, drugi trimestar je idealno vreme za planiranje i pripremu za dolazak deteta. To uključuje informisanje o porođaju, pripremu prostora za bebu, kao i razmatranje opcija za roditeljsko odsustvo i brigu o detetu nakon porođaja.

Značaj informisanosti i saradnje sa medicinskim osobljem za zdravu trudnoću

Naglašavanje značaja informisanosti i saradnje sa medicinskim osobljem tokom trudnoće ključno je za očuvanje zdravlja i dobrobiti i majke i deteta. Trudnoća je period koji sa sobom nosi mnoge promene i potencijalne izazove, te je stoga važno da trudnice budu dobro informisane o svim aspektima svoje brige o zdravlju.

Saradnja sa medicinskim osobljem i redovno prisustvo prenatalnim pregledima omogućava budućim mamama da dobiju vitalne informacije o svom zdravlju i zdravlju bebe. Sve kontrole u trudnoći su mogućnost da majke saznaju o svom trenutnom zdravstvenom stanju, razvoju bebe i potencijalnim koracima koji se preduzimaju u slučaju bilo kakvih problema.

Važno je da buduće majke i očevi aktivno postavljaju pitanja i traže objašnjenja o svim aspektima drugog stanja. Ovo uključuje razumevanje zašto se određeni pregledi obavljaju, kakvi su potencijalni rizici i kako se mogu preduzeti najbolji koraci za očuvanje zdravlja. Aktivno učestvovanje u procesu donošenja odluka povećava osećaj kontrole i zadovoljstva tokom ovog izazovnog perioda.

Ikona kursor | Lumipeek premium

Rezervišite svoj termin online! Sada -10%

Nakon što popunite formular, kontaktiraćemo Vas telefonom (istog dana za rezervacije do 17:00) kako bismo potvrdili termin sa Vama.

1. Izaberite svoj NIPT test
2. Izaberite datum sastanka
Ikona kalendar
3. Unesite svoje lične podatke
REZERVACIJA BEZ RIZIKA
Možete ažurirati ili otkazati svoju rezervaciju u bilo kom trenutku.
Vaši podaci će se koristiti samo kako bismo Vas kontaktirali u vezi sa Vašim terminom. Klikom na 'Zakazivanje termina' potvrđujete da se slažete se sa našom Politikom privatnosti i obradom Vaših podataka od strane Geneplanet osebna genetika, d.o.o..
Dostupni načini plaćanja
Logo Master Card | Test Nifty ProLogo Visa | Test Nifty ProPaypal logotip | Test NIPTklarna logo | nifty pro testgoogle pay logo | nifty pro testapple pay logo | nifty pro testBankovni transfer  | Lumipeek test
Logo Powered by Stripe | Test Nifty Pro
Hvala vam! Primili smo vašu prijavu i uskoro ćemo odgovoriti.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.
2. Wpisz swój adres
3. Wybierz preferowaną datę testu.
Ikona kalendar
4. Wprowadź swoje dane osobowe
REZERWACJA BEZ RYZYKA: Bez płatności z góry
W każdej chwili możesz zaktualizować lub anulować swoją rezerwację
Twoje dane zostaną wykorzystane wyłącznie w celu skontaktowania się z Tobą w sprawie rezerwacji. Klikając "Zarezerwuj termin" zgadzasz się z naszą Polityką Prywatności i przetwarzaniem Twoich danych przez Centrum Testów Genetycznych Sp. z o.o.
Dostępne metody płatności
Logo Master Card | Test Nifty ProLogo Visa | Test Nifty ProLogo Blik | Test Nifty Proprzelewy 24 logo | nifty pro testklarna logo | nifty pro testgoogle pay logo | nifty pro testapple pay logo | nifty pro testprzelew 
bankowy logo | Test Nifty Pro
Logo Powered by Stripe | Test Nifty Pro
Dziękuję!Twoje zgłoszenie zostało odebrane!
Ups!Coś poszło nie tak podczas przesyłania formularza.
Narandžasti gradijent | Test Lumipeek
Pozadina: bela sa narandžastom svetlošću | Lumipeek test