par koji drži ultrazvučnu fotografiju | prenatalni testovi

Prenatalni testovi – sve što je potrebno da znate

Sadržaj:

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Šta su prenatalni testovi?

Prenatalni testovi su dijagnostički postupci koji se rade tokom trudnoće a omogućavaju procenu zdravlja i razvoja fetusa kao i prepoznavanje eventualnih nepravilnosti u razvoju. Ovi testovi su neophodan alat za osiguravanje optimalne zdravstvene zaštite kako buduće majke tako i nerođenog deteta. Među njima su ultrazvučni pregledi, koji koriste visokofrekventne zvučne talase za stvaranje detaljne slike fetusa i drugih struktura, kao i različiti krvni testovi koji se izvode u laboratoriji i uključuju ispitivanje različitih biohemijskih parametara. Ovi dijagnostički metodi omogućavaju rano prepoznavanje genetičkih nepravilnosti, procenu gestacijske starosti, praćenje opšteg zdravlja i razvoja fetusa, što doprinosi boljoj nezi i sigurnosti kako buduće majke tako i njenog deteta.

Lista prenatalnih testova koji su dostupni:

Prenatalni skrining testovi NIPT

NIPT testovi za određivanje DNK ploda postali su zlatni standard među neivazivnim prenatalnim testovima. Ovaj test zasniva se na analizi malih količina fetalne DNK u krvi majke. Iako su još uvek skrining testovi, izuzetno su precizni u otkrivanju genetičkih nepravilnosti poput Daunovog sindroma, s visokom senzitivnošću, a najčešće se izvode u ranoj trudnoći. Osim toga, manje su rizični od nekih invazivnih postupaka. Rezultati se očekuju kroz nekoliko radnih dana a uzorak se šalje u laboratorije koje se nalaze van granica naše zemlje, ali su dostupni u bilo kojem gradu u Srbiji, za samu proceduru uzorkovanja krvi.

Dabl test

Dabl test uključuje merenje nivoa nekoliko proteina i hormona u krvi trudnice. Ovi proteini i hormoni obuhvataju: PAPP-A (Placentni proteinski A): Ovaj protein proizvodi placenta tokom trudnoće. Njegova niska ili visoka koncentracija u krvi može ukazivati na povećan rizik od određenih genetičkih poremećaja fetusa. Drugi je Beta-hCG je hormon koji proizvodi posteljica tokom trudnoće. Njegova koncentracija u krvi takođe može pružiti informacije o riziku od određenih genetičkih poremećaja ploda. Dabl test je statistički test.

Ova dva faktora, kada se kombinuju sa rezultatima ultrazvučnog pregleda, mogu pomoći u proceni rizika od poremećaja kao što su Daunov sindrom, Edvards sindrom i drugi.

Tripl test

Tripl test je test koji uključuje merenje tri supstance u majčinoj krvi: AFP (alfa-fetoprotein), hCG (horionski gonadotropin) i estriol. Ovaj test koristan je za procenu rizika od urođenih mana kod fetusa, kao što je Daunov sindrom. Iako nije precizan kao NIPT, može pomoći u ranom otkrivanju nepravilnosti.

Ultrazvučni pregledi

Ultrazvučni pregledi klasični su prenatalni testovi koji omogućavaju lekarima pregled ploda i unutrašnjih organa pomoću zvučnih talasa. Ovi pregledi se koriste za procenu razvoja fetusa, njegovu gestacijsku starost i eventualne anatomske nepravilnosti. Iako nisu tako precizni u otkrivanju genetičkih nepravilnosti kao neinvazivni NIPT testovi, ključni su za praćenje zdravlja majke i za bebu.

Pri odabiru prenatalnih testova važno je uzeti u obzir individualne potrebe, medicinsku istoriju i rizike trudnoće. Konsultacija s lekarom je od velikog značaja, kako bi se odredio najadekvatniji prenatalni test i ispratila trudnoća za svaku buduću majku.

Neinvazivni testovi NIPT

Procedura: Sama procedura prenatalnog testa je veoma jednostavna, uzima se uzorak krvi od 10ml iz vene trudnice. Uzorak u laboratoriju stiže najčešće u roku od 24h od uzorkovanja, a zatim se analizira kako bi se otkrile moguće genetičke nepravilnosti u DNK fetusa.
Kada se izvodi: Ovaj test se obično izvodi nakon 10. nedelje trudnoće.

Koji prenatalni test je pravi izbor za vas?

Razmišljajući o izboru prenatalnog testa, važno je razumeti kako različiti faktori mogu uticati na odluku, uz informacije koje o tome koji testovi su na raspolaganju.

Prvo, starost majke igra ključnu ulogu u izboru prenatalnih testova. Rizik od određenih genetičkih problema povećava se s godinama, što može uticati na preporučene testove. Na primer, žene starije od 35 godina se smatraju "starijim trudnicama" i imaju veći rizik od određenih genetičkih poremećaja, poput Daunovog sindroma, one imaju posebnu preporuku za prenatalni test NIPT.

Kada je reč o invazivnim testovima poput amniocenteze i biopsije horionskih čupica, važno je razmotriti njihove prednosti i rizike. Iako su ovi testovi izuzetno precizni u otkrivanju genetičkih nepravilnosti, oni nose veći rizik od spontanog pobačaja u poređenju s manje invazivnim testovima poput NIPT-a. Razgovarajte sa svojim lekarom o potencijalnim prednostima i rizicima svakog testa kako biste doneli informiranu odluku koja odgovara vašim potrebama i preferencijama.

Pored toga, vaša medicinska istorija igra ključnu ulogu u odabiru prenatalnih testova. Ako ste imali prethodne trudnoće s komplikacijama, vaš lekar će uzeti u obzir te faktore prilikom odabira testova.

Na kraju, važno je naglasiti da je izuzetno važno da se osećate sigurno i udobno sa izborom prenatalnog testa. Razgovarajte sa svojim partnerom, porodicom i prijateljima o svojim osećajima i brigama. Podrška i razumevanje od strane vašeg lekara i bližnjih, mogu vam pomoći da se osećate samouvereno u svoj izbor.

Prenatalni test - cene

Cena prenatalnog testa može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući vrstu testa, lokaciju gde se test radi i širinu ispitivanja uzorka krvi. Važno je razumeti da su prenatalni testovi dostupni u različitim cenovnim rangovima, od onih koji su relativno pristupačni do specijalizovanih i skupljih opcija.

Na primer, neinvazivni testovi NIPT obično su skuplji od nekih drugih skrining testova, ali su takođe izuzetno precizni i rizik za pobačaj ili komplikacije ne postoji. Cene invazivnih testova poput amniocenteze ili biopsije horionskih čupica mogu varirati u zavisnosti od mesta gde se test izvodi i troškovima laboratorijske analize uzorka.

Iako se cene prenatalnih testova mogu činiti visokima i nepriuštiva za veliki deo stanovništva, važno je shvatiti ih kao ulaganje u zdravlje i dobrobit kako majke tako i nerođenog deteta, zatim i cele porodice, jer oni omogućavaju rano prepoznavanje eventualnih problema i bolju pripremu za dalju brigu o detetu nakon trudnoće.

Rezultat prenatalnog testa - i zašto je važan

Rezultati prenatalnog testa se koriste za preciznu procenu zdravstvenog stanja nerođenog deteta. Kada dobijete rezultate, važno je razumeti da se testovi odnose ne samo na zdravstveno stanje fetusa, već i na mogućnosti i potrebe za daljom brigom o majci i detetu.

U slučaju pozitivnog rezultata na genetičke nepravilnosti, izuzetno je bitno da se u što kraćem roku posavetujte sa ginekologom radi dalje dijagnostike. Povećan rizik se u tom slučaju potvrđuje metodama poput amniocenteze ili biopsije horionskih čupica, kako biste potvrdili dijagnozu. Ovaj proces je izuzetno važan jer imate priliku za planiranje odgovarajuće nege za dete i pripremu za specifične potrebe koje se mogu pojaviti nakon rođenja.

U slučaju negativnog rezultata, to je ohrabrujući znak, ali nije potpuna garancija o zdravlju deteta. Važno je i dalje redovno pratiti trudnoću i pratiti preporuke ginekologa, kako biste osigurali zdravlje buduće majke i djeteta.

Na samom kraju, važno je zapamtiti da su rezultati prenatalnih testova samo jedan deo celokupne slike. Od trenutka kada dobijete rezultat, oni pružaju pouzdane informacije koje vam pomažu u donošenju informisanih odluka o zdravstvenoj nezi tokom trudnoće.

Ikona kursor | Lumipeek premium

Rezervišite svoj termin online! Sada -10%

Nakon što popunite formular, kontaktiraćemo Vas telefonom (istog dana za rezervacije do 17:00) kako bismo potvrdili termin sa Vama.

1. Izaberite svoj NIPT test
2. Izaberite datum sastanka
Ikona kalendar
3. Unesite svoje lične podatke
REZERVACIJA BEZ RIZIKA
Možete ažurirati ili otkazati svoju rezervaciju u bilo kom trenutku.
Vaši podaci će se koristiti samo kako bismo Vas kontaktirali u vezi sa Vašim terminom. Klikom na 'Zakazivanje termina' potvrđujete da se slažete se sa našom Politikom privatnosti i obradom Vaših podataka od strane Geneplanet osebna genetika, d.o.o..
Dostupni načini plaćanja
Logo Master Card | Test Nifty ProLogo Visa | Test Nifty ProPaypal logotip | Test NIPTklarna logo | nifty pro testgoogle pay logo | nifty pro testapple pay logo | nifty pro testBankovni transfer  | Lumipeek test
Logo Powered by Stripe | Test Nifty Pro
Hvala vam! Primili smo vašu prijavu i uskoro ćemo odgovoriti.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.
2. Wpisz swój adres
3. Wybierz preferowaną datę testu.
Ikona kalendar
4. Wprowadź swoje dane osobowe
REZERWACJA BEZ RYZYKA: Bez płatności z góry
W każdej chwili możesz zaktualizować lub anulować swoją rezerwację
Twoje dane zostaną wykorzystane wyłącznie w celu skontaktowania się z Tobą w sprawie rezerwacji. Klikając "Zarezerwuj termin" zgadzasz się z naszą Polityką Prywatności i przetwarzaniem Twoich danych przez Centrum Testów Genetycznych Sp. z o.o.
Dostępne metody płatności
Logo Master Card | Test Nifty ProLogo Visa | Test Nifty ProLogo Blik | Test Nifty Proprzelewy 24 logo | nifty pro testklarna logo | nifty pro testgoogle pay logo | nifty pro testapple pay logo | nifty pro testprzelew 
bankowy logo | Test Nifty Pro
Logo Powered by Stripe | Test Nifty Pro
Dziękuję!Twoje zgłoszenie zostało odebrane!
Ups!Coś poszło nie tak podczas przesyłania formularza.
Narandžasti gradijent | Test Lumipeek
Pozadina: bela sa narandžastom svetlošću | Lumipeek test